Skip to main content

Categories

Stand van zaken

Thema servicekosten, wat zijn dat eigenlijk?

Wie een appartement koopt wordt lid van de Vereniging van Eigenaren (VVE). Met de andere kopers  vormen zij de VVE. Alle leden van de VVE zijn verplicht om servicekosten af te dragen aan de VVE.

De VVE behartigt de gezamenlijke belangen en zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Denk hierbij aan lift, trappenhuis, entreehal, het dak en de gevels, maar ook de daktuin. Eigenlijk die onderdelen die een duidelijk gemeenschappelijk belang hebben, zoals ook de opstalverzekering.

Waar betaal je voor?

Wat er precies in de servicekosten is opgenomen verschilt per VVE. Hiervoor bestaan geen wettelijke richtlijnen. Je betaalt mee aan de gemeenschappelijke uitgaven voor het complex. Bijvoorbeeld de schoonmaakkosten van het trappenhuis, onderhoud en reparaties aan de lift en de verlichting en verwarming van de gemeenschappelijke ruimtes.

Verder betaal je door middel van de servicekosten mee aan collectieve verzekeringen, waaronder de opstalverzekering voor het complex. Wanneer het bestuur van de VVE is uitbesteed aan een VVE-beheerder betaal je hier eveneens kosten voor. Ook betaal je mee aan een reservefonds voor onderhoud.

Reservefonds voor onderhoud

Iedere VVE is wettelijk verplicht om een reservefonds voor grootschalig onderhoud op te bouwen. Met het geld in dit fonds kan onderhoud gepleegd worden aan de gemeenschappelijke onderdelen van het appartementencomplex, bijvoorbeeld aan de riolering of het dak.

Hoeveel moet je bijdragen?

Je bijdrage is gekoppeld aan het GBO oppervlak van uw appartement, dit is in de splitsingsakte opgenomen onder de breukdelen.

Hoe hoog zijn de servicekosten van een appartement?

De hoogte van deze kosten is onder meer afhankelijk van de voorzieningen in het gebouw. In dit gebouw speelt o.a. de lift, het dakoppervlak, de kunststof of aluminium kozijnen, de algemene verlichting en de daktuin een belangrijke rol. Toepassing van duurzame materialen is daarbij gunstig voor de hoogte van de servicekosten.  Daarnaast speelt de opstalverzekering en het beheer van de VVE een rol bij de hoogte van de servicekosten.

Wijkt dit nu zo af van wat ik nu betaal in mijn eengezinswoning?

Bestaande woningen hebben vergelijkbare kostenposten, zoals onderhoud van de tuin, vervanging van een CV- ketel, schilderwerk aan de kozijnen, groot onderhoud aan de woning (bijvoorbeeld voegwerk) en de opstalverzekering. Kosten komen echter vaak als een verrassing, waarbij de VVE met gestelde reserveringen voorzieningen treffen om met die verrassing om te kunnen gaan.